Archivo de Enero de 2012

El PP presenta un recurs per a anul·lar el ple i Sala torne a ser alcalde

Sábado, 28 de Enero de 2012

Blai Albarracín anuncia que han informat a la Fiscalia del suposat delicte de prevaricació comès per l’actual equip de govern
Las Provincias CARMEN CERVERÓ laribera@lasprovincias.es | ALBERIC.
Lluny de resoldre’s la polèmica amb el canvi de govern a Alberic, aquesta ha anat a més.
I és que mentre el nou alcalde Toño Carratalá al costat del seu equip de govern presenta les mesures que van a dur a terme per a millorar la situació del Consistori, des del Partit Popular presenten unes altres molt diferents: mesures judicials.
El PP de la Ribera ha presentat un recurs contenciós-administratiu per a anul·lar el ple del passat dia 20 en el qual es va votar la moció de censura perquè així Faustino Sala torne a ser l’alcalde d’Alberic.
«Segons el PP i la totalitat de juristes el nou equip de govern ha prevaricat en traure avant la moció de censura, malgrat l’advertiment de la secretària accidental. Per açò demanem que la justícia deixe sense efectivitat la decisió del ple i retorne l’alcaldia a Sala», va explicar Blai Albarrasí, gestor del PP.
cal recordar que la secretària accidental va considerar el mateix dia del ple extraordinari que no es complia el requisit exigit de majoria per a formalitzar la moció de censura tenint en compte l’expulsió de tres dels regidors del PP per la pròpia executiva del partit.
I és que uns defensen que estan suspesos de militància i uns altres que estan expulsats, per la qual cosa Albarrasí va voler deixar clar que l’actual alcalde Toño Carratalá, el tercer tinent d’alcalde Benjamí Nogués i Paco Bernal «no estan suspesos de militància, estan expulsats del Pàg. Poden recórrer, però mentre s’accepta o no estan expulsats del partit».
Quant a l’actual primera tinent d’alcalde, Dolors Palomares, i a la quarta María Ángeles Galdón, així com a Bernat Hervás, el gestor del PP va assegurar que «el partit no els reconeix com a membres».
Però aquest recurs no és l’única mesura judicial que va a interposar el PP contra l’actual equip de govern d’Alberic. Blai Albarrasí va anunciar que ahir van presentar un escrit a la Fiscalia per a informar-li de l’ocorregut el passat dia 20 en el ple extraordinari d’Alberic.
«Ho hem posat en coneixement de la Fiscalia perquè aquesta decidisca si és o no un delicte de prevaricació, ja que l’informe que avala la moció de censura està ple d’errates i basant-se en una llei derogada. És un informe fet a la desesperada», va asseverar el gestor del PP, Blai Albarrasí.

L’alcalde d’Alberic acusa a Sala de perdre dos milions al no licitar la gestió de l’aigua

Jueves, 26 de Enero de 2012

Carratalá diu que el seu antecessor va ocultar un informe que permetia tornar a traure a concurs el servei
Levante EMV - P. F.
L’Ajuntament d’Alberic ha deixat d’ingressar més de dos milions d’euros per no traure a concurs la gestió del servei de l’aigua potable després del canvi accionarial en Egevasa, segons va denunciar ahir el nou govern municipal, que va dir no entendre com l’anterior alcalde, Faustino Sala, «va amagar» un informe realitzat al novembre de 2010 per l’oficial major en el qual alertava de la possibilitat de rescindir el contracte amb l’adjudicatària original que, a més, no representava cap ingrés per a les arques municipals ja que el pagament d’un cànon anual estava vinculat a l’obtenció de beneficis i, pel que sembla, l’empresa venia declarant pèrdues.

El nou alcalde, Toño Carratalá, va denunciar que «hi ha hagut una clara deixadesa» per part del seu antecessor i es va preguntar «què interès» pot existir per a no haver rescindit el contracte. Carratalá va anunciar que traslladarà el cas als seus assessors jurídics i es va mostrar disposat a «depurar totes les responsabilitats». «Si a nosaltres ens acusen de prevaricació perquè existeix una contradicció jurídica en la interpretació de les lleis —va comentar en referència al ple de la moció de censura celebrat el divendres—, quina lectura podem traure d’açò que ha impedit ingressar al poble d’Alberic més de dos milions d’euros? Què hi ha darrere?», es va preguntar de forma retòrica.

Carratalá va comparèixer ahir per a adonar del repartiment d’àrees en el nou govern i va aprofitar la seua primera roda de premsa després de la moció de censura per a disparar els primers míssils contra la gestió del seu antecessor. En un primer moment, l’alcalde va detallar la «delicada situació» d’un ajuntament que funciona amb pressupostos prorrogats des de 2010, que arrossega un dèficit pressupostari d’1,5 milions al que cal afegir un altre milió d’euros de factures sense consignació pagades en 2011 que s’hauran de reflectir en el pressupost de 2012, la qual cosa eleva el romanent negatiu a 2,5 milions d’euros. Tot seguit, va incidir que Sala ha impedit que l’ajuntament tinguera un ingrés que algunes empreses del sector xifren en un mínim de dos milions d’euros i va defensar que si haguera actuat amb diligència, l’ajuntament tindria en aquests moments una situació «més sanejada de la qual té».

L’informe de novembre de 2010 que va exhibir ahir l’alcalde assenyala que després de l’entrada d’Aigües de València en la gestió i el capital de Egevasa, que tenia la concessió des de 1994, aquesta havia perdut la seua personalitat jurídica, per la qual cosa l’Ajuntament d’Alberic podia resoldre aquest contracte per a tornar a licitar el servei.

Investigaran informació privilegiada i treballs no autoritzats
El portaveu de Coalició Valenciana, Javier Cervelló, va anunciar ahir que de forma «urgent» es crearà una comissió d’investigació per a estudiar si va poder haver-hi informació privilegiada durant l’elaboració del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alberic que, en paraules de Cervelló, «se sustenta sobre una base corrupta». L’edil va assenyalar com molt sospitós que, en un moment donat, «tots es bolcaren a comprar camps en un ‘rogle´ de 50 fanecades, pagant el triple del que valia la terra» i que, dos mesos després, quan el PGOU va eixir a exposició pública, es coneguera que el nou planejament situava en aquei lloc un polígon.

D’altra banda, el portaveu de CVa va desvetlar que té baix sospita factures per import de 200.000 euros per a tractar d’aclarir una instància que sota el mandat de Sala va presentar un empresari «que volia cobrar les factures dels treballs que no ha realitzat». «És el més lamentable que he vist en política», va manifestar l’edil, que ha recopilat aquestes factures amb la intenció de confirmar si es corresponen a treballs realitzats, encara que ja va avançar que té previst interposar la setmana vinent una denúncia en el jutjat.

El nou alcalde d’Alberic manté el mateix sou que tenia com a regidor

Miércoles, 25 de Enero de 2012

Carratalá cobrarà 29.000 euros bruts anuals i solament dos edils gaudiran de dedicació parcial
Levante EMV - P. F./DORI MATEU ALZIRA/ALBERIC
L’alcalde d’Alberic, Toño Carratalá, serà l’únic alliberat amb dedicació completa en el nou govern eixit de la moció de censura, en el qual el portaveu de Coalició Valenciana, Javier Cervelló, no assumirà de moment cap delegació concreta. Carratalá mantindrà el mateix sou de 29.000 euros bruts anuals que se li va assignar al principi de mandat com a tinent d’alcalde —quan el ple va rebutjar el salari de 50.722 que pretenia assignar-se Faustino Sala— mentre que està previst aprovar sengles dedicacions parcials a la primera i segona tinences d’alcaldia que ostentaran Dolors Palomares i Estefanía Sanz. En tots dos casos es mantindran els 14.500 euros bruts aprovats al juny per a la segona tinent d’alcalde.

El nou alcalde d’Alberic, Toño Carratalá, va renunciar el divendres voluntàriament a l’acte simbòlic d’alçar la vara de comandament després de la seua elecció per respecte al seu antecessor i per no fer de la moció de censura una festa, segons va assegurar, encara que sembla que, d’haver-ho intentat, tampoc ho haguera pogut fer. Després de prendre possessió del despatx d’alcaldia, Carratalá no ha trobat cap de les dues vares de comandament que hi havia en la casa consistorial. Ni estaven el divendres quan a última hora del matí va poder accedir al despatx, ni tampoc ahir es van trobar en cap altra dependència de l’ajuntament.

L’alcalde, sorprès per aquesta situació, va comentar que si en els pròxims dies no apareixen les vares de mà emprendrà les accions pertinents en referència a la interposició d’una possible denúncia. Pel que sembla, el bastó de comandament es trobava penjat en el despatx d’alcaldia a esquena de la taula que ocupa el titular. Almenys en aqueixa paret es troben fixats els suports.

cal assenyalar que l’exalcalde d’Alberic, Faustino Sala, va negar ahir en declaracions a Onda Cero haver-se portat la vara de comandament de l’ajuntament, alhora que va retraure a Carratalá no haver-li donat cap marge de cortesia per a portar-se els seus estris personals després del polèmic ple que va consumar la seua destitució divendres passat.

cal assenyalar que Sala i els regidors d’IXA-EU, PSOE i AIA que havien abandonat el ple de la censura en senyal de protesta en considerar-ho il·legal, es van reunir en el despatx d’alcaldia i fins i tot van oferir una roda de premsa a la qual quasi al final es va incorporar el president comarcal del PP, Rafael Soler. Durant aquesta compareixença, la regidor d’IXA, Carmen Cervelló, va informar que la policia local li havia transmès l’ordre del nou alcalde perquè, quan acabara la roda de premsa, desallotjaren el despatx. Carratalá va poder entrar a última hora del matí.

El PP confia que els tribunals restituïsquen a Sala en l’alcaldia mentre Carratalá defensa que el procés va ser legal.

´Hi ha molts assumptes tèrbols i Alberic ha de saber la veritat´

Lunes, 23 de Enero de 2012

Nou alcalde d’Alberic. Als seus 30 anys, Toño Carratalá es va convertir el divendres en l’alcalde més jove en la història d’Alberic després d’una polèmica moció de censura la validesa de la qual decidiran els tribunals. Carratalá defensa la legitimitat del nou govern.

Levante EMV - P. F. ALZIRA ­
El recurs del PP en considerar il·legal la moció de censura deixa la seua investidura pendent del jutge. Se sent un alcalde interí?
Nosaltres considerem que la moció és perfectament legal, està emparada per dictàmens jurídics que demostren que els requisits marcats per la llei es respecten i, per tant, el nou govern és legítim i ara cal mirar al futur i posar-nos a treballar.

Pot afectar aqueixa incertesa a la presa de decisions?

No, puc assegurar que no afectarà. Anem a prendre totes les decisions que requereix l’ajuntament des de fa molt temps.

Se sent un trànsfuga?
No, no, en cap concepte. Açò no és un equip de trànsfugues, més aviat al contrari, estem per a sumar fortalesa al PP. El PP ha passat de tenir un govern d’un a Alberic a tenir un govern de deu edils que es declaren afins i lluiten pels principis del PP.

Es presenta com a membre del PP quan l’adreça provincial ha remès tres notificacions amb la seua expulsió.
Considerem que no s’ha actuat correctament per part d’algunes persones del PP i defensarem els nostres drets en els diferents òrgans. El senyor Albarracín (president de la gestora) va comunicar el dia 16 a l’ajuntament l’expulsió quan el comitè provinicial es reuneix el dia 17, és kafkià. S’ha fet un judici sumarísim. Mai hem anat en contra del PP, hem informat al poble de la problemàtica que teníem amb una persona. Ahir va ser evident, les 400 o 500 persones que hi havia en el ple estaven bolcades que es donara una solució.

Té algun recolzament en la direcció del partit?

(Silenci). Estic segur que dins del PP no tots poden estar a favor que no es respecten els estatuts i sé fefaentment que hi ha molta gent que recolza que se li done una solució a Alberic i recolza l’eixida que li hem donat.

A qui recolza la militància del PP d’Alberic?
De manera aclaparant al nou equip de govern.

Faustino Sala va manifestar que la gent d’Alberic sap a qui vol d’alcalde i que per açò el van triar. Què li deien a vostè en el carrer durant la crisi?
Que havíem de donar una solució com fóra. La gent reclamava una solució i els militants del PP estaven indignadísims davant el pacte que proposava Sala amb PSOE i EU. La gent volia que tornàrem a formar part del govern i que s’unira tot el PP.

La seua primera és una auditoria. Ha vist alguna cosa estranya?
El poble mereix saber a què s’han destinat els seus impostos. En els sis mesos que hem estat en el govern se’ns ha impedit accedir a certa documentació. Ha arribat el moment que el poble sàpia el que ha passat. Si no hi ha gens irregular no ha d’haver-hi cap problema.

A quina informació se li ha impedit accedir?
A moltes factures. Em deien que no eren de la meua regidoria. Ací s’han fet moltes operacions com la dels Rosers i unes altres que han de ser estudiades.

L’auditoria és una imposició dels seus socis de CVa?

No, és una imposició del poble. En els últims temps, per les circumstàncies polítiques i la situació econòmica de l’ajuntament, el poble té molts dubtes i açò ha provocat un fort distanciament dels seus representants.

Vostè ha marcat distàncies amb Sala i l’anterior govern i ha manifestat que caldria demanar reponsabilitats per una mala gestió. Fins a on està disposat a arribar?
El poble mereix saber el que ha passat. No marque distàncies amb l’anterior govern, que eren companys nostres del PP i amb els quals Sala va acabar enfrontat, marque distàncies amb l’anterior alcalde.

Considera que hi ha hagut corrupció en l’ajuntament?

Si hi ha qualsevol indici ho traslladarem a les autoritats pertinents. Hi ha molts assumptes que es poden considerar tèrbols i dels quals l’alcalde ens ha separat i el poble ha de saber la veritat. Si hi ha corrupció, com bé afirmava el nostre president, l’única porta que estarà oberta serà la dels jutjats.

CVa va arribar a formar govern amb Sala en l’anterior mandat, encara que el pacte no va durar ni dos mesos. Qui li diu que no puga succeir el mateix?
Estic segur que no. La sintonia amb aquestes persones és total. Ells, en el seu moment, podien haver format govern amb els partits de l’oposició, però per responsabilitat, per la seua intenció de fer més forta que mai el PP i per afinitat amb nosaltres, no ho van fer. Han signat la moció de censura sense cap tipus de condició. Aquest govern no té fissura

El PP acudirà al fiscal en veure prevaricació

Sábado, 21 de Enero de 2012

Levante EMV - P. F. ALBERIC
El president de la gestora del PP d’Alberic, Blai Albarracín, es va mostrar ferm en assenyalar que la celebració del ple de la moció de censura malgrat l’advertiment d’il·legalitat realitzada per la secretària municipal suposa un “flagrant delicte” de prevaricació i va anunciar que el partit es dirigirà al Ministeri Fiscal per a obrir un procés penal en considerar que es tracta d’un ple il·legal. “Els problemes d’Alberic s’han acabat”, va postil·lar poc després el president comarcal del PP, Rafael Soler, que va acudir a recolzar a Faustino Sala quan el ple ja havia finalitzat, i va augurar que aquesta denúncia pot acabar amb la inhabilitació dels deu regidors que ahir van recolzar la censura. Soler es va mostrar convençut que en un curt espai de temps es restituirà a Sala en l’alcaldia i va aprofitar la seua intervenció per a reclamar l’acta de regidor als sis edils que es van presentar baixos les sigles del PP i han recolzat la censura.
Albarracín va assenyalar que una vegada consumada la moció de censura i, al seu judici, la vulneració dels drets fonamentals de Sala, s’aportarà aquesta documentació al contenciós que ja tramita el jutjat nombre 10 de València per l’acceptació de la moció de censura -el magistrat ha donat cinc dies a les parts per a al·legar però no va atendre la petició de suspendre de forma cautelar el ple

Carratalá és triat alcalde d’Alberic després d’una moció de censura

Sábado, 21 de Enero de 2012

L’ex primer edil i l’oposició consideren que l’acte és il·legal ja que el PP ha expulsat als tres membres del partit
Las Provincias A. TALAVERA laribera@lasprovincias.es | ALBERIC.
Gran expectació entorn del ple que es va celebrar en el matí d’ahir a Alberic en la qual es debatia la moció de censura contra, el fins al moment alcalde, Faustino Sala. Centenars de veïns han assistit al saló de plens per a assistir a l’elecció de Toño Carratalá, edil expulsat del PP, com a nou alcalde del municipi.
Així, Carratalá ha sigut nomenat alcalde amb 10 vots favorables corresponents als sis regidors del grup popular i quatre de Coalició Valenciana. Ningú ha votat en contra ja que tant l’ex alcalde com els membres de la resta de la Corporació han abandonat el ple abans de la votació en considerar-la «il·legal».
La polèmica ha sorgit perquè la secretària accidental ha considerat que no es complia el requisit exigit de majoria per a formalitzar-la tenint en compte l’expulsió de tres dels regidors del PP, entre ells el nou alcalde, per la pròpia executiva del partit.
I és que en aquest cas la Llei Orgànica de Règim Electoral diu que «en el cas que algun dels proponents de la moció de censura formara o haja format part del grup polític municipal al que pertany l’alcalde la censura del qual es proposa, la majoria exigida en el paràgraf anterior es veurà incrementada en el mateix nombre de regidors que es troben en tals circumstàncies». Açò significa que no bastaria amb una majoria absoluta sinó que es necessitarien 12 vots.
No obstant açò, els edils que han presentat la moció han argumentat que no s’ha de considerar l’expulsió ja que «és necessari realitzar un procés contradictori dins d’uns terminis pel que ens han suspès de militància», explica el nou alcalde. A més, en el transcurs del ple han avalat la moció amb sentències del Tribunal Constitucional en altres casos similars.
Malgrat la interpretació de la secretària municipal, en tractar-se d’una moció de censura s’ha creat una mesa d’edat, formada pel membre més major i més jove de la Corporació. D’aquesta forma, la presidenta d’aquest òrgan ha sigut María Ángeles Galdón, del grup popular, i ha sigut la que ha tingut la potestat de decidir si la moció de censura seguia avant.
La decisió favorable de continuar amb aquest tràmit ha provocat que Faustino Sala i els representants d’Esquerra Unida-IXA, PSPV i Agrupació Independent d’Alberic (A.I.A) abandonaren el saló de plens. «No hem volgut donar valor a un acte il·legal, perquè s’està incorrent en prevaricació», assegura Faustino Sala.
Malgrat les discrepàncies sobre la legalitat de la moció de censura, el nou alcalde ha jurat el càrrec davant l’alegria de la majoria dels assistents, que consideren que aquesta és la millor solució per a acabar amb els problemes d’ingobernabilitat del Consistori.
Durant la investidura, Carratalá, a pesar que ha renunciat a rebre la vara de comandament «per respecte a l’anterior alcalde i per a no fer una festa d’aquesta situació dolorosa», s’ha compromès a fer el millor per al seu poble ja que «Alberic és el millor partit». A més, ha anunciat que la primera mesura serà realitzar una auditoria de l’Ajuntament i donar-la a conèixer a tots els veïns com a mostra de transparència. «Als quals creuen que hem errat amb aquesta decisió, anem a demostrar-los amb fets que s’han equivocat perquè anem posar en pràctica l’austeritat de la qual es parla», assenyala el primer edil.
Per la seua banda, Javier Cervelló de Coalició Valenciana i que ha format part d’aquest canvi en el govern, ha lamentat la situació que ha viscut el municipi i «ara només volem treballar» per a solucionar els problemes.
Caldrà esperar per a saber si el jutjat considera legal la moció de censura d’Alberic ja que s’ha interposat un recurs contenciós administratiu en contra d’ella i el PP ja ha anunciat que també es farà valdre la via penal per prevaricació.

També pots vore esta notícia als següents mitjans: Levante EMV - ABC

El recurs del PP comarcal no impedeix la moció de censura d’Alberic

Viernes, 20 de Enero de 2012

L’alcalde Faustino Sala va comunicar l’expulsió dels tres regidors populars en el ple i aquests van assegurar que recorreran al veure-la il·legal
Las Provincias C. CERVERÓ/A. TALAVERA laribera@lasprovincias.es | ALBERIC.
L’anhelat acte del jutge que esperava tant l’alcalde popular d’Alberic, Faustino Sala, com el PP de la Ribera per a intentar paralitzar la moció de censura presentada pels sis regidors populars i Coalició Valenciana, va arribar ahir al migdia a l’ajuntament d’Alberic.
Però pel que sembla aquest no va portar bones notícies, ja que el recurs que va interposar el PP comarcal per a demanar la suspensió cautelar de la moció de censura d’Alberic no ha impedit que aquesta tire endavant.
«A dos quarts de tres de la vesprada la secretària accidental ha rebut l’acte del jutge, que no ha imposat cap mesura contra la moció. El document diu que hi ha cinc dies per a recórrer, a través de la justícia ordinària. En poques paraules, el jutge no va a ficar-se en temes polítics», va explicar Javier Cervelló, regidor de Coalició Valenciana d’Alberic.
Per la seua banda, Faustino Sala va assenyalar a les PROVÍNCIES minuts abans del ple que encara no tenien constància de la resolució del recurs.
Però Sala i el PP comarcal no han cejat en el seu intent de parar aquesta moció, que és la primera que es presenta contra un membre del mateix partit a Espanya.
Per aquest motiu, el ple ordinari que va tenir lloc ahir a Alberic i en el qual la tensió entre l’alcalde i els seus companys de partit era visible, va incloure la dació de comptes de l’expedient disciplinari d’expulsió del PP contra els tres regidors afiliats al partit, Toño Carratalá, Paco Bernal i Benjamí Nogués que ha tramitat el PP de la província de València.
Un dels tràmits per a fer efectiva l’expulsió dels tres regidors del PP per part del seu propi partit és traslladar l’expedient al ple d’Alberic. La casualitat ha volgut que el ple ordinari estiguera fixat un dia abans de la sessió en la qual es debatrà la moció de censura.
Durant aquest ple la secretària accidental va informar de l’escrit del comitè executiu provincial del PP que va rebre el dimecres, en el qual amb data del dia 17 d’aquest mes el PP provincial declara que aquests tres edils han perdut la seua afiliació al PP i passen a formar part del grup de regidors no adscrits.
Una condició per la qual s’havien plantejat dubtes sobre la viabilitat de la moció de censura al no pertànyer aquests regidors a cap grup polític.
Malgrat aquests dubtes, finalment la moció contínua cap a davant i està previst que el fins ara regidor popular Toño Carratalá obtinga avui la vara de comandament de la localitat que li acredite com a alcalde d’Alberic.
Aquesta expulsió va alçar butllofes en la sala, ja que Carratalá va afirmar que «els nostres assessors jurídics estan estudiant els tràmits per a recórrer aquesta expulsió, perquè considerem que vulnera la llei de Partits i els estatuts del nostre partit (PP), al que seguim defensant».
Per la seua banda, Cervelló va manifestar que la «expulsió no existeix perquè s’han incomplit les normes per a tramitar l’expedient. El comitè de Drets i Garanties no ha intervingut i ells no han pogut defensar-se. Va a anar als tribunals».
Sembla ser que aquesta expulsió no ha impedit que avui se celebre el ple extraordinari, que tindrà lloc a les dotze del migdia, i que està previst que arrabasse l’alcaldia al popular Faustino Sala.
cal recordar que els problemes entre l’alcalde Faustino Sala i els regidors del seu mateix grup no vénen d’ara, sinó que van començar a principi d’aquesta legislatura.
I és que la falta de comunicació i les desavinences en el grup municipal popular han sigut un secret a veus tant dins com fóra del consistori, a més en un intent sense èxit de facilitar el diàleg es va contractar al setembre una gestora com a intermediària.
Uns inconvenients que ja es van fer patents el passat mes de juliol quan els edils populars donaven l’esquena al seu alcalde votant en contra del sou del màxim representant de l’Ajuntament. Un testimoni que va arreplegar Sala a la fi de novembre quan va llevar les competències als seus sis regidors retornant-los, així, la pilota.

També pots trobar la notícia a Levante EMV a El País i ABC

La gent sap a qui vol d’alcalde i és a qui va triar en les urnes

Jueves, 19 de Enero de 2012


Alcalde d’Alberic. Si el jutge no ho impedeix, una moció de censura signada per sis regidors del PP i quatre de CVa li arrabassarà demà la vara de comandament per a donar-li-la al fins ara portaveu popular Toño Carratalá. Sala considera que els veïns d’Alberic el recolzen.

Levante EMV - P. F. ALBERIC
Com explicaria a algú alié al que ha succeït a Alberic que els propis regidors del PP presenten una moció de censura al seu alcalde set mesos després de les eleccions?
Es molt complicat, açò era impensable fa set mesos, però se li podria explicar fàcilment dient que abans de la investidura ja hi havia hagut algun moviment per part d’alguns regidors del PP, que van anar a parlar amb un vicepresident provincial. Hi ha testimonis d’aqueixa entrevista en la qual s’oferia el meu cap a canvi d’un pacte entre el PP i CVa, abans de tenir les actes de regidors.
Per què?
Eixa pregunta jo no la puc contestar. Jo vaig estar parlant el dia 13 de juliol amb Antonio Carratalá para, si m’havia equivocat en alguna cosa puntual, veure com podíem reconduir el tema. La resposta va ser: “açò és irreconduible, si vols parlar amb els altres, parles”. És evident amb aqueixa actitud que la cosa estava claríssima.
El president comarcal va dir que l’única cosa del que se li pot acusar és d’haver inclòs als crítics en la seua candidatura, però Vosté també va acabar sense parlar-se amb els edils del PP en l’anterior mandat. Tan dolents són tots?
No, ací no són bons ni dolents. Quan vaig fer la meua candidatura pensava que eren les persones idònies, de fet, a algunes d’elles les coneixia des de fa temps, però van començar a fer una sèrie de mobiments, volien obligar-me a signar un document davant notari perquè la meua filla no fóra la meua secretària, que anaven dient, i ni la meua filla ha sigut la meua secretària ni tinc ni secretària perquè l’ajuntament no pot suportar aqueixes despeses; que m’havia de deixar l’adreça del col·legi. Davant eixa falta de confiança, et pots imaginar. Jo pensava que era la gent idònia per a poder treballar pel PP a Alberic, després ha passat el que ha passat i ha eixit el que ha eixit.
Quina part de culpa assumeix Vosté en la nova crisi?
Tots tenim culpa, però quan dues persones no volen dialogar, sempre hi haurà una que tindrà més responsabilitat que l’altra. Jo, des de sempre, he deixat la porta oberta perquè la gent poguera incorporar-se i poguérem treballar tots junts. El que no és admissible és que els sis regidors del PP preferisquen reunir-se amb CVa abans que amb el seu alcalde, amb el seu alcalde mai han despatxat ni han parlat. Se’ls ha convocat a diverses reunions i mai han vingut, hi ha testimonis.
La proposta d’assignar-se un sou de quasi 51.000 euros no és per tant l’origen de la ruptura?
No, perquè ja venia d’abans.
Els últims plens han sigut realment tibants i hi ha qui interpreta que el poble no el vol. Què li diuen pel carrer?
Me diuen tot el contrari, que la gent ha votat a una llista del PP que encapçalava jo, que l’alcalde electe de l’Alberic sóc jo i que, per tant, he de seguir com a alcalde. Tenim la desgràcia que uns pocs fan molt soroll i transmeten una sensació que no és real, però la majoria de la gent sap a qui vol d’alcalde, que és a qui va triar en les eleccions municipals i el seu alcalde sóc jo.
El nou govern investigarà aspectes que considera poc clars. Tem eixa investigació?
No, jo diria encara més, m’agradaria que la feren, però no dels últims vuit anys, dels últims dotze. No tinc cap inconvenient en què investiguen el que hagen d’investigar. És molt fàcil dir vuit anys, però jo voldria dotze anys, que ell també estava.

Denuncien el robatori del decret de formació del nou govern d’Alberic

Miércoles, 18 de Enero de 2012

Un militant del PSPV va mostrar el document en l’assemblea local malgrat que no s’ha publicat en el BOP
Levante EMV - DORI MATEU/P. F. ALBERIC Era el secret millor guardat per l’alcalde d’Alberic i els grups que venien negociant amb Faustino Sala la formació d’un govern fins que el president comarcal del PP, Rafael Soler, va assegurar el dimarts, després de la presentació de la moció de censura contra Sala, que aqueix pacte estava fet. El decret pel qual Sala designa tinents d’alcalde a regidors de IXA-EU, PSOE i AIA no ha sigut publicat en el Butlletí Oficial de la Província. Tampoc ho ha rebut el sector crític del PP, que ho va sol·licitar per escrit després de conèixer la revelació de Soler, però la seua exhibició el dissabte en l’assemblea del PSOE per un militant que tractava de deixar en evidència als dos regidors socialistes, que seguien negant l’existència d’acord algun, va desencadenar un altre rocambolesc episodi que va acabar en la caserna de la Guàrdia Civil. Sala va citar a la secretària accidental, que tenia el decret original sota la seua custòdia, i fins i tot es va convocar al militant del PSPV que havia mostrat la còpia en l’assemblea i la funcionària va interposar una denúncia per sostració del document. Pel que sembla, fins a cinc militants del PSOE havien trobat en les seues bústies una còpia del decret. L’original sí es troba en l’ajuntament.

La revelació de Soler en el seu intent de rebatre els arguments de de la moció de censura presentada pels crítics i CVa —un dels punts assenyala que l’absència d’una comissió de govern des de la destitució dels sis edils del PP el 29 de novembre vulnera la llei— va ser confirmada en aqueix mateix acte pel portaveu d’AIA, Emilio Salmerón, que va defensar que l’el alcalde tenia intenció d’adonar del decret en el pròxim ple. També el portaveu de IXA-EU, Miquel Pallarés, va admetre la seua existència dies després, encara que va negar que fóra conseqüència d’un pacte de govern. És més, Pallarés va detallar que el dia 28 de desembre tots els grups havien signat un escrit pel qual accepten les tinences d’alcaldia .

La butaca maleïda d’Alberic

Lunes, 16 de Enero de 2012

La polèmica ha envoltat l’eixida dels últims alcaldes després d’una etapa d’erosió del seu prestigi per qüestions de caràcter personal o polític

Levante EMV - P. F. ­Si els recursos del PP no ho impedeixen, el bastó de comandament de l’Ajuntament d’Alberic tornarà a canviar de mans divendres que ve. És la data assenyalada per al ple de la moció de censura que convertirà a Toño Carratalá en el tercer alcalde que presideix el consistori en poc més de dos anys. Carratalá ocuparà una butaca que sembla maleït. Els seus últims inquilins ho han hagut de deixar de forma brusca i, en alguns casos, amb el seu prestigi molt erosionat. «Alberic no ha tingut sort amb els alcaldes des de l’època de José María Álvarez (1987-1991)», lamentava un veí, ja que tots els seus successors han deixat en el subconscient col·lectiu un mal record després d’una etapa final convulsa.

Començant per Domingo Morcillo, possiblement l’alcalde més carismàtic que ha tingut Alberic, i acabant per Faustino Sala, que va tancar l’anterior legislatura enfrontat als regidors del seu grup i va començar la nova de la mateixa manera després de prendre el relleu del polèmic Enrique Carpi.
Cert és que cada cas és diferent i mentre Morcillo va perdre l’alcaldia en unes eleccions, a Carpi va ser el partit el que li va obligar a dimitir sota l’amenaça d’una moció de censura que, en el cas de Sala, es farà efectiva exactament amb els mateixos actors que es van barrejar a la fi de 2009: els propis regidors del PP i els de Coalició Valenciana. La diferència estreba que llavors el partit va avalar la maniobra i en aquest cas l’ha desautoritzat. Domingo Morcillo va irrompre en la política local amb una arrolladora victòria l’any 1991 després de treballar molts anys pels valors democràtics durant la transició. Concorria com a cap de llista d’Esquerra Unida i va aconseguir una majoria absoluta impensable per a aquestes sigles amb un altre candidat.

Va ser a més el primer coordinador comarcal d’Esquerra Unida i portaveu d’aquesta formació en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, càrrecs que li van donar una projecció política que li va portar a formar part de la candidatura d’EU al Congrés dels Diputats. No obstant açò, després d’una etapa inicial marcada per la seua proximitat al poble, va ser perdent popularitat. Una desordenada vida personal, malgrat la seua delicada salut, va minar a poc a poc la seua carrera política especialment en el seu segon mandat com a alcalde, en el qual es va recolzar en el PSOE per a governar després de perdre la majoria absoluta. En aquesta segona etapa l’erosió de la seua imatge es va accelerar. Els frecs amb l’oposició, que denunciava una actitud prepotent i una mala gestió, es van multiplicar —amb denúncies en el jutjat incloses— i l’electorat li va ser abandonant. Morcillo repetiria dues vegades més com a candidat, encara que va ser perdent suports gradualment i va acabar assegut en el banc de l’oposició com a únic regidor del seu grup, un escó que va abandonar uns mesos abans morir a l’agost de 2005 als 50 anys d’edat.

Trajectòries similars
Una trajectòria molt similar en el personal va recórrer l’exalcalde Enrique Carpi. Va prendre el relleu de Morcillo l’any 1999 en guanyar per primera vegada per al PP l’alcaldia d’Alberic i, a més, amb majoria absoluta. Va renovar la confiança de l’electorat en dues ocasions més, però els successius escàndols tant en la seua vida pública com en la privada van començar a passar-li factura en 2007. Primer en el seu propi grup i posteriorment en les urnes, després que quatre dels regidors que li havien acompanyat deixaren el PP per a impulsar una candidatura de Coalició Valenciana que li va posar contra les cordes en perdre la majoria absoluta.

Carpi va desbaratar la negociació oberta per a formar un govern alternatiu amb la incorporació al seu, amb sou, de l’única regidor del PSOE, malgrat el pacte antitransfuguisme signat pel PP. A la seua controvertida gestió, marcada per la xarxa clientelar teixida en el consistori i les sospites d’irregularitats urbanístiques que fins i tot van portar a l’oposició a acudir al jutjat —encara que les diferents denúncies han acabat arxivades— cal afegir una vida privada que corria de boca en boca per la ciutat.

La seua aparició en un ple amb l’ull amoratat producte d’una agressió i una denúncia per abús sexual que va derivar fins i tot en la seua detenció quan ja havia deixat el càrrec —i de la qual finalment ha sigut absolt— van marcar el colofó a una trajectòria de desprestigie que l’adreça del PP va voler frenar forçant la seua dimissió a la fi de 2009. La precipitada eixida de Carpi de l’ajuntament per motius de salut i personals, segons la versió oficial, va deixar a Faustino Sala en primera línia de foc a pesar que s’havia incorporat a la llista del PP com a independent i ocupava el tercer lloc.

Sala es va convertir en alcalde a la fi de novembre, va trencar amb l’exconcejal del PSOE i va arribar a signar un pacte de govern amb Coalició Valenciana, que només va durar un parell de mesos però, al marge de concloure la legislatura en minoria, el problema ho tenia en el seu propi grup. Va acabar enfrontat i sense parlar-se amb la majoria dels regidors del PP i la seua imposició com a candidat pel president comarcal va provocar la dimissió de l’executiva local.

El sou de Sala
Malgrat concórrer a les eleccions amb una llista completament renovada en la qual solament repetia un regidor, els problemes es van reproduir, van obrir una greu crisi en el govern municipal que ha derivat en la presentació d’una moció de censura que es debatrà previsiblement divendres que ve. Però un dels aspectes que més ha danyat la imatge de Faustino Sala en el carrer va ser la seua proposta d’assignar-se un sou de quasi 50.722 euros que va ser rebutjada pel ple. Com assenyalaven alguns veïns, Sala va entrar en l’ajuntament com a «don Faustino» pel prestigi que com a mestre tenia i ha passat a ser «sol Faustino».