Carratalá és triat alcalde d’Alberic després d’una moció de censura

L’ex primer edil i l’oposició consideren que l’acte és il·legal ja que el PP ha expulsat als tres membres del partit
Las Provincias A. TALAVERA laribera@lasprovincias.es | ALBERIC.
Gran expectació entorn del ple que es va celebrar en el matí d’ahir a Alberic en la qual es debatia la moció de censura contra, el fins al moment alcalde, Faustino Sala. Centenars de veïns han assistit al saló de plens per a assistir a l’elecció de Toño Carratalá, edil expulsat del PP, com a nou alcalde del municipi.
Així, Carratalá ha sigut nomenat alcalde amb 10 vots favorables corresponents als sis regidors del grup popular i quatre de Coalició Valenciana. Ningú ha votat en contra ja que tant l’ex alcalde com els membres de la resta de la Corporació han abandonat el ple abans de la votació en considerar-la «il·legal».
La polèmica ha sorgit perquè la secretària accidental ha considerat que no es complia el requisit exigit de majoria per a formalitzar-la tenint en compte l’expulsió de tres dels regidors del PP, entre ells el nou alcalde, per la pròpia executiva del partit.
I és que en aquest cas la Llei Orgànica de Règim Electoral diu que «en el cas que algun dels proponents de la moció de censura formara o haja format part del grup polític municipal al que pertany l’alcalde la censura del qual es proposa, la majoria exigida en el paràgraf anterior es veurà incrementada en el mateix nombre de regidors que es troben en tals circumstàncies». Açò significa que no bastaria amb una majoria absoluta sinó que es necessitarien 12 vots.
No obstant açò, els edils que han presentat la moció han argumentat que no s’ha de considerar l’expulsió ja que «és necessari realitzar un procés contradictori dins d’uns terminis pel que ens han suspès de militància», explica el nou alcalde. A més, en el transcurs del ple han avalat la moció amb sentències del Tribunal Constitucional en altres casos similars.
Malgrat la interpretació de la secretària municipal, en tractar-se d’una moció de censura s’ha creat una mesa d’edat, formada pel membre més major i més jove de la Corporació. D’aquesta forma, la presidenta d’aquest òrgan ha sigut María Ángeles Galdón, del grup popular, i ha sigut la que ha tingut la potestat de decidir si la moció de censura seguia avant.
La decisió favorable de continuar amb aquest tràmit ha provocat que Faustino Sala i els representants d’Esquerra Unida-IXA, PSPV i Agrupació Independent d’Alberic (A.I.A) abandonaren el saló de plens. «No hem volgut donar valor a un acte il·legal, perquè s’està incorrent en prevaricació», assegura Faustino Sala.
Malgrat les discrepàncies sobre la legalitat de la moció de censura, el nou alcalde ha jurat el càrrec davant l’alegria de la majoria dels assistents, que consideren que aquesta és la millor solució per a acabar amb els problemes d’ingobernabilitat del Consistori.
Durant la investidura, Carratalá, a pesar que ha renunciat a rebre la vara de comandament «per respecte a l’anterior alcalde i per a no fer una festa d’aquesta situació dolorosa», s’ha compromès a fer el millor per al seu poble ja que «Alberic és el millor partit». A més, ha anunciat que la primera mesura serà realitzar una auditoria de l’Ajuntament i donar-la a conèixer a tots els veïns com a mostra de transparència. «Als quals creuen que hem errat amb aquesta decisió, anem a demostrar-los amb fets que s’han equivocat perquè anem posar en pràctica l’austeritat de la qual es parla», assenyala el primer edil.
Per la seua banda, Javier Cervelló de Coalició Valenciana i que ha format part d’aquest canvi en el govern, ha lamentat la situació que ha viscut el municipi i «ara només volem treballar» per a solucionar els problemes.
Caldrà esperar per a saber si el jutjat considera legal la moció de censura d’Alberic ja que s’ha interposat un recurs contenciós administratiu en contra d’ella i el PP ja ha anunciat que també es farà valdre la via penal per prevaricació.

També pots vore esta notícia als següents mitjans: Levante EMV - ABC

Los comentarios están cerrados