Els edils del PP d’Alberic expulsen a l’alcalde del grup i signen una moció de censura

La proposta de destitució de Sala està avalada pels sis regidors crítics del PP i els quatre de CVa - Interpreten que en quedar al cap de files com no adscrit solament precisen de majoria absoluta i no s’aplica la penalització contra el transfuguisme
Levante EMV - P. F./DORI MATEU ALBERIC
Els sis regidors crítics del PP d’Alberic i els quatre de Coalició Valenciana van presentar ahir per sorpresa una moció de censura per destituir a l’alcalde, el popular Faustino Sala, que governa en solitari des que a la fi de novembre retirés les delegacions als quals eren els seus companys de grup, i el fins ara portaveu del grup popular, Toño Carratalá, es convertirà previsiblement en el nou alcalde d’Alberic divendres que ve 20 de gener. Els fets es van precipitar a última hora del matí d’ahir. Amb prou feines uns minuts abans de lliurar a la secretària accidental de l’ajuntament la moció de censura signada per deu dels disset edils de la corporació i passar-la per registre d’entrada, els edils crítics del PP havien formalitzat l’expulsió de Sala del grup municipal popular.

L’acord no és baladí ja que és la base de l’estratègia jurídica sobre la qual se sustenta la moció de censura per salvar les restriccions que imposa Llei Electoral per evitar casos de transfuguisme després de la modificació que va entrar en vigor l’any passat. Toño Carratalá va admetre ahir que es tracta d’una mesura «dolorosa» però va defensar que és la «única solució possible» i no va dubtar a assenyalar que l’actitud de Faustino Sala és la que els ha «obligat» a prendre aquesta decisió. La Llei Orgànica de Règim Electoral General regula que una moció de censura ha d’anar avalada per la majoria absoluta del nombre legal de membres d’una corporació si bé en la revisió de 2011 es van introduir algunes excepcions. En concret, la normativa vigent detalla que en el cas que algun dels proponents de la moció de censura «formés o hagi format part del grup polític municipal al que pertany l’alcalde (…), la majoria exigida es veurà incrementada en el mateix nombre de regidors que es trobin en tals circumstàncies».

L’acord d’expulsió de Sala del grup popular en una reunió en la qual els crítics van imposar la seva majoria —Sala va assistir i va abandonar la mateixa de forma precipitada quan va tenir coneixement de la proposta—converteix a Sala en regidor no adscrit mentre que els crítics es mantenen com a integrants del grup popular pel que interpreten que la moció de censura és viable a causa que és Sala el que ja no pertany al grup original. Els fins a ahir companys de grup municipal argumenten com a causes d’expulsió la vulneració de «els principis bàsics i ideològics del PP» i la «actitud dictatorial i absolutista de l’alcalde», que va revocar les competències que els havia delegat «deixant el municipi sense govern». Es dóna la paradoxa, no obstant això, que l’únic pronunciament que ha realitzat el PP per boca del president comarcal des que va esclatar la crisi municipal ha estat de suport a l’alcalde d’Alberic. Els regidors que signen la moció de censura justifiquen la proposta per la situació de «ingobernabilitad» que viu l’ajuntament, de la qual responsabilitzaven a l’alcalde per haver «revocat sense fonament les delegacions dels seus propis companys de llista electoral»; li acusen de practicar un «absolutisme total en la pren decisions» en haver-hi ignornat a l’equip de govern i fins i tot d’haver «vulnerat» acords del mateix i, d’altra banda, assenyalen que la impossibilitat per formar un nou govern malgrat les negociacions que Sala manté obertes amb el PSOE, IXA-EU i un edil indpendient representa també una vulneració de la llei «al no crear una junta de govern local gairebé dos mesos després de la dissolució de la mateixa».

«És l’única solució possible a la crisi actual del consistori»
«Ens sentíem en l’obligació de solucionar la crisi municipal i acabem d’arreglar-la. El poble no es mereix continuar així». Amb aquestes paraules, el portaveu del PP i futur alcalde, Toño Carratalá, defensava la presentació d’una moció de censura contra un alcalde del mateix partit, que va assenyalar com «l’única solució possible». Carratalá, que va dir no tenir constància oficial de l’expedient disciplinari que a la fi de novembre va anunciar el president de la gestora local del PP, va assegurar que els edils crítics han defensat «el que creiem millor per al poble i per al partit». «Portem dos mesos sense govern després que ens llevés les delegacions i l’alcalde no ha presentat cap alternativa. Lluny de solucionar la crisi, ha anat a pactar amb els partits d’esquerres», va assenyalar Carratalá, qui sobre la possibilitat que el PP actuï contra els signants de la censura va defensar que el partit va a sortir reforçat gràcies al pacte amb CVa i manté l’alcaldia mentre que «la gestió de Sala conduïa al PP a la destrucció». DORI MATEU/P. F. ALBERIC

Los comentarios están cerrados