La “Schola Cantorum” d’Alberic adquireix per a la seua parròquia un òrgan anglés del segle XIX

30/12/2011 | elperiodic.com

La parròquia Sant Llorenç Màrtir de la localitat valenciana d’Alberic instal·larà el pròxim mes de gener un òrgan del segle XIX, d’origen anglés, donat pels integrants de la Schola Cantorum del propi temple, amb el qual es substituirà l’òrgan barroc destruït en 1936.

L’instrument, que està sent restaurat i condicionat en un taller d’Alberic, va ser localitzat en una església de la ciutat anglesa d’Ipswich per un component de l’Schola Cantorum d’Alberic, vinculat professionalment al món de l’organeria.

Després de comprovar que reunia les dimensions i les característiques idònies per a ser instal·lat en el lloc que li havia assignat el temple, es van iniciar “els tràmits per a poder adquirir-ho i donar-lo, després, a la parròquia”, segons ha indicat a l’agència AVAN Joaquim Briz, un dels impulsors d’aquesta iniciativa.

Fabricat pel mestre organer Richardson, “serà el segon òrgan anglés de tota Espanya, després del que va ser instal·lat en la Catedral de Jerez en el segle XIX pel mateix constructor”, segons Briz.

La iniciativa de la Schola Cantorum va ser recolzada “immediatament” per la parròquia, que es va fer càrrec de les despeses derivades del desmuntatge i transport. Així mateix, “donada la crisi econòmica, s’ha procedit a obrir una subscripció popular per a poder reintegrar el seu cost novament a la parròquia”, ha afegit.

D’aquesta manera, un parell d’integrants de l’Schola Cantorum es van desplaçar el passat mes de novembre fins a Ipswich per a desmuntar i embalar l’instrument, “que ha sigut traslladat fins a un taller d’Alberic, on serà restaurat i posat a punt per a la seua instal·lació i ús en el temple”, ha afegit.

El procés de restauració “està sent dut a terme pels mateixos components de l’Schola Cantorum, que de forma voluntària s’han posat a la feina per a restaurar l’instrument perquè prompte torne a sonar a Alberic”, ha explicat. Així les despeses de restauració “es reduiran únicament a l’adquisició dels materials que aquest procés puga requerir, ja que fins i tot el taller on s’està restaurant l’òrgan ha sigut generosament cedit pel seu propietari”.

L’òrgan, que mesura 3,66 metres d’alt, 2,30 metres d’ample i més de 2 metres de profunditat, disposa de prop de cinc-cents tubs, i compta amb vuit registres, dos teclats de 56 notes cadascun i un pedaler de 30 notes, “la qual cosa permetrà la interpretació de repertoris musicals de diferents períodes artístics”.

L’instrument reemplaçarà a l’òrgan barroc que posseïa la parròquia i que va ser destruït durant l’incendi provocat en el temple el 10 d’agost de 1936. Serà instal·lat sobre una plataforma rodant per a poder ser traslladat a l’interior del temple. D’aquesta manera, “es podrà veure en les audicions i concerts com toca l’organista”.

L’Schola Cantorum d’Alberic, integrada en l’actualitat per 13 homes i 21 xiquets i xiquetes, va ser fundada fa tres anys per a “la interpretació de cant gregorià i de música sacra tradicional, tant en llengua llatina, com en castellà i valencià”.

Aquesta notícia també pots trovar-la a Las Provincias

Los comentarios están cerrados