Desmantellen una organització que va estafar 27 milions d’euros a operadores de mòbils

Alberic, un dels pobles on s’efecturaren les detencions.
La Guàrdia Civil de Sueca ha detingut a 23 persones en la província de València i altres dos en la de Castelló.
Levante-EMV - LORETO OCHANDO VALÈNCIA
La Guàrdia Civil de Sueca ha desmantellat una de les majors xarxes d’estafa de telefonia mòbil d’Espanya. L’operació Movoda es va saldar amb 32 detinguts, 23 d’ells en la província de València, 18 registres, 1.473 terminals de telèfon d’última generació, 181.000 euros en efectiu decomissats, uns quants ordinadors portàtils i 43.400 targetes telefòniques confiscades.
Els capturats a València són d’origen espanyol, xinés, paquistanés, romanés i sud-americà, i les detencions es van realitzar a València, Alberic, Algemesí, Alzira, Simat de la Valldigna, Vilanova de Castelló i Pobla Llarga.
L’operació s’ha realitzat de forma simultània, a més de en la província de València, a Barcelona i Badalona (cinc detinguts), Màlaga (dos), Castelló (dos), Lleida (un), Toledo (un) i Gijón (un).

Funcionament de la xarxa
Segons fonts pròximes al cas, l’operació es va iniciar quan una patrulla del lloc de Sueca va detindre un home d’origen paquistanés amb prop de 150 targetes de mòbil. Dies després, varis centenars de caixes de telèfons van aparéixer buides en un contenidor de l’esmentada població. Els agents van començar a unir els caps i va començar l’operació.
Segons pareix, els detinguts estaven organitzats en diversos escalons. El primer d’eixos escalons delictius era l’obtenció de targetes. Utilitzaven diversos mètodes, però el més comú era donar identitats falses a les companyies de mòbil o dades obtingudes il·legalment de les pròpies bases de dades de les operadores.
Una vegada tenien les targetes, un segon escaló realitzava les portabilitats. Aprofitaven que les companyies regalen telèfons d’última generació per a demanar-los. Quan ja tenien el terminal, durant uns dos o tres mesos realitzaven cridades amb el telèfon. Per a quan la companyia descobria que era un frau era tard.
Finalment, tant les targetes com els terminals acabaven en basars i locutoris on eren revenuts, amb la qual cosa el muntant total dels 27 milions d’euros estafats podria es molt superior si es comptabilitza els diners obtinguts de la venda dels telèfons estafats. Molts dels aparells eren enviats al Marroc i a Hong Kong.

Les dades obtingudes
Les principals operadores de telefonia mòbil d’Espanya han perdut més de 27 milions d’euros en esta estafa, no obstant això cap d’elles ha presentat una denúncia en el jutjat perquè s’investiguen els fets.
Fonts de tota solvència consultades per este periòdic van asseverar que un dels motius és que part de les dades utilitzades per la xarxa d’estafadors, i que pertanyen a clients de les companyies, podrien haver sigut obtinguts de les plataformes que les operadores tenen en uns quants països llatinoamericans.
Alguns clients van rebre factures molt elevades per telefonades des de línies que no havien contractat i que tan sols sabien que estaven als seus noms. Les companyies no els van cobrar les factures, però tampoc van denunciar la duplicitat de línies a nom d’un únic usuari.
De fet, les mateixes fonts van precisar que el descontrol que ha quedat en evidenciat arran de l’operació podria tindre les seues conseqüències legals si l’Agència Estatal de Protecció de Dades decidix obrir una investigació.

Deje un comentario

Debe identificarse para enviar un comentario.