Archivo de Junio de 2012

Alberic rescindeix el contracte de l’aigua malgrat el dictamen negatiu del Consell Jurídic

Viernes, 29 de Junio de 2012

El secretari diu que l’entrada de capital privat en Egevasa desvirtua la cessió del servei de l’ajuntament
Levante EMV - P. F. ALBERIC
L’estabilitat econòmica de l’Ajuntament d’Alberic se sustenta sobre els ingressos que puga generar la nova contracta de l’aigua potable i l’equip de govern té previst aprovar avui la rescissió del vincle amb l’empresa que presta el servei des de 1994 per a licitar de nou la gestió, a pesar que el Consell Jurídic Consultiu ha emès un dictamen negatiu en considerar que no concorre en aquest cas la causa de resolució al·legada pel consistori. El govern municipal estava a l’espera de rebre la resposta del CJC a la consulta elevada sobre la rescissió del contracte amb Egevasa per a resoldre l’expedient iniciat, que avui reprendrà amb un acord declarant l’extinció a pesar que aquest dictamen, preceptiu però no vinculant, és contrari. L’equip que encapçala Toño Carratalá es recolza en un informe del secretari municipal que realitza una interpretació diferent que avala aquesta decisió.
La coalició formada pels crítics del PP i CVa estima en 1,7 milions d’euros els ingressos que pot obtenir l’ajuntament amb un nou contracte de l’aigua potable i s’aferra a aquesta licitació per a retornar l’equilibri als comptes municipals ja que, si es compleixen les previsions, permetria esborrar de colp el dèficit que s’arrossega de l’any anterior. Aquesta contracta és un dels pilars del pla d’ajust aprovat per a acollir-se al pla de pagament a proveïdors arbitrat pel Govern central.
L’ajuntament interpreta que l’entrada d’un soci privat en Egevasa amb una participació del 49%, una operació que es remunta a l’any 1999, modifica la personalitat jurídica de l’empresa i és contrària a l’esperit de l’encomana de gestió del servei que es va basar “en la naturalesa jurídic-pública d’Egevasa”, ja que l’ajuntament va cedir la gestió de l’aigua potable “a una empresa pública 100% de la Diputació de València”.
Un informe de l’oficial major de l’ajuntament datat en 2010 va obrir la porta a la rescissió del contracte, que el govern eixit de la moció de censura va decidir impulsar per a generar uns sustanciosos ingressos que ha estimat en 1,7 milions d’euros, prenent com a referència el cànon percebut per altres ajuntaments de l’entorn més xicotets fins i tot que Alberic.
No obstant açò, aquest expedient havia de passar el filtre del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. El seu dictamen, després d’assenyalar la necessitat de distingir entre personalitat jurídica d’una empresa i la seua capital, conclou que l’alteració d’aquest últim “no suposa l’extinció de la persona jurídica”.

Els centres d’Aspadis, en perill pels deutes

Sábado, 23 de Junio de 2012

Las Provincias - A. T. | ALZIRA - Las Provincias (2)
La situació econòmica és molt greu per la falta de pagament de les ajudes de Conselleria des de fa temps
L’Associació de Pares de Discapacitats Psíquics, Aspadis, es troba en una greu situació econòmica a causa de la falta de pagament de les subvencions per part de la Conselleria.
Aspadis compta amb quatre centres a Polinyà de Xúquer, Alberic i Carcaixent en el qual atenen a 90 joves amb discapacitat psíquica profunda. En aquests centres treballen 80 persones que porten temps amb dificultats per a satisfer les seues nòmines des de fa temps a causa de la situació econòmica.
«Havent esgotat tots els mitjans a nivell de comunicació, i no havent rebut resposta administrativa sobre el deute pel conveni que té contreta amb Conselleria, la situació és absolutament inaguantable», ha explicat el director general i fundador d’Aspadis, Vicente Aparicio.
A causa del deute, l’associació porta temps amb dificultats per a poder pagar als seus proveïdors i els préstecs bancaris que s’han sol·licitat com a pont fins que es cobrara l’ajuda acordada per Conselleria.
Aparicio denuncia la greu situació que viuen els centres i que posa en perill el gran treball que realitzen els professionals amb aquests discapacitats que podrien quedar-se sense assistència com l’actual per la falta d’ajudes.
Una situació que persisteix des de fa anys i per la qual des d’Aspadis s’han cercat formes d’aconseguir ingressos extraordinaris per a no frenar la seua labor, com la venda de caixes de torró durant les festes nadalenques o els actes benèfics.

Alberic ja té guanyadors dels seus Premis Literaris

Sábado, 23 de Junio de 2012

Las Provincias - C. CERVERÓ | ALBERIC.
La 40 edició dels Premis Literaris d’Alberic ja té guanyadors. Així, els premiats han sigut Caterina Úbeda, en el Premi Francesc Badenes Dalmau de Poesia, amb la seua obra ‘Peces Imprevistes’ i l’obra ‘Trossos i Mossos d’un ahir no gaire llunyà’ d’Artur Richart que ha obtingut el premi Rafael Comenge de Narrativa Curta.
En aquesta 40 edició dels Premis Literaris d’Alberic s’han presentat 12 obres per a optar al Premi Francesc Badenes Dalmau de Poesia dotat amb 1.500 euros i una placa. Els requisits per a les obres presentades a aquest premi eren treballs de poesia escrits en valencià, que tingueren una extensió mínima de 400 versos.
Quant al Premi Rafael Comenge de Narrativa Curta, per al qual s’han presentat 14 obres de narrativa curta de tema lliure i escrits en valencià o castellà amb una extensió mínima de 60 fulles i un màxim de 100. De les 14 obres que s’han presentat per a aquest premi, dotat amb 1.500 euros i placa, sis estaven redactades en valencià i vuit en castellà. El jurat d’aquesta edició ha estat compost per: el president Antonio Carratalà, la regidora de Cultura Dolors Palomares, Silvia Miralles, Antonio Torres, Llorenç Capsí, María Amparo Giménez i la secretària Trini Alcover.

«Les pròximes eleccions encara queden molt lluny»

Jueves, 21 de Junio de 2012

Las Provincias
Antonio Carratalà Mínguez Alcalde d’Alberic
Als cinc mesos d’haver accedit al càrrec, Antonio Carratalá assegura que, depenent del dia, treballa unes 12 hores en l’ajuntament, «la meua vida gira entorn del Consistori», assenyala.
-En línies generals, com està la situació econòmica d’Alberic i com es pot actuar en aquests moments?

-Estem pagant als proveïdors en 50 dies en lloc de 14 mesos i el deute amb aquests, que era de dos milions i alguna cosa, pràcticament s’ha quedat en quasi res. A més, tenim un deute amb els bancs de 3,5 milions. Ara únicament estem fent pura gestió econòmica, que és com s’hauria d’haver treballat. No pensava que la situació econòmica anava a ser tan fràgil, però mantenim l’esperança que en aquesta legislatura li anem a donar una bolcada. Volem eliminar la desconfiança creada de cara a la ciutadania i que els nostres veïns recuperen la il·lusió. Som gent jove, saba nova i estem lluitant per a millorar la situació d’Alberic i aconseguir l’estabilitat tant econòmica com a política. Volem demostrar que una altra manera de fer política és possible.
-Es pot parlar de desenvolupar algun projecte en concret o les prioritats ara són les arques municipals?
-Efectivament, ara solament podem pensar a millorar la situació de l’economia local i sanejar al màxim els comptes de l’Ajuntament.
-Respecte a la polèmica amb el Partit Popular i amb l’ex alcalde Faustino Sala, es consideren els seus regidors i vostè membres d’aquesta formació?
-No voldria parlar molt d’aquest tema, la meua principal preocupació és la gent d’Alberic, però sí, nosaltres som el Grup Popular municipal.
-Arran de tota aquesta situació es va tibar l’ambient en el municipi, segueix així?
-No, crec que tot està més tranquil, la gent està més contenta i il·lusionada, i estem podent comprovar, coincidint amb l’inici de les festes de Sant Joan, les ganes de participar en tots els actes organitzats per aquest Ajuntament i les contínues mostres de suport i d’afecte que rebem de la gent.
-S’ha plantejat què faran en les pròximes eleccions municipals, presentaran candidatura?
-Les pròximes eleccions encara queden molt lluny. Ni se’m passa gens d’açò pel cap. L’única cosa que volem ara és intentar generar la màxima ocupació per als veïns (consulta el seu telèfon mòbil i comprova que la localitat té 1.226 aturats) i que no minven els serveis públics.
-En el context actual de pessimisme, què els diria als veïns?
-Que confie i espere poder recuperar la confiança en nosaltres i que anem a treballar per i per a Alberic, perquè recupere el lloc i prestigi en la comarca de la Ribera Alta, que mai hauria d’haver perdut.

Una tesi doctoral defensada en la UCV estudia la vida i obra del compositor valencià Leopoldo Magenti Chelvi

Jueves, 14 de Junio de 2012

El Periodic - Levante EMV
L’historiador valencià Manuel Olmos Gil ha obtingut “cum laude” per a una tesi doctoral que ha defensat en la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir” (UCV) en la qual recupera i estudia la vida i l’obra del compositor Leopoldo Magenti Chelvi (Alberic,1894- València,1969).

La tesi aborda la seua repercussió en la música valenciana i espanyola, el seu treball com a docent i la seua labor com a crític musical en la premsa diària, segons ha indicat avui a l’agència AVAN el propi investigador.

En la seua tesi doctoral, titulada “Leopoldo Magenti Chelvi (1894-1969). Retrospectiva musical d’un home polifacètic”, que ha obtingut la màxima qualificació “apta cum laude”, Olmos Gil assegura que “la figura d’aquest artista no ha estat justament reconeguda i valorada fins avui”.

L’historiador ha detallat que aquest músic valencià, autor de la coneguda revista musical ‘La Cotorra del Mercat, “que va ser representada en més d’1.500 vegades en teatres de València, Barcelona i poblacions properes, ha de ser considerat com un exemple de músic polifacètic de l’Espanya de mitjan el segle XX”.

Inicialment, ha subratllat Oms en la seua tesi, Magenti va ser una de les “grans promeses de les tecles espanyoles, a un nivell semblat al d’Iturbi o Querol”. Però aquesta “projecció va quedar truncada molt ràpid, quan en 1919 va tenir una greu lesió en la seua mà dreta que li va obligar a cercar altres vies per a potenciar el seu talent musical”. Així, es va dedicar a la crítica musical i a la composició.

D’aquesta forma, entre 1923 i 1936, Magenti “torna a assaborir els èxits en l’escenari” com a compositor líric. Les seues obres van ser representades a Espanya i Amèrica i “aconsegueix reconeixements notables” amb sarsueles com ‘El Rossinyol de l’Horta’, La Barbiana’ i ‘La Pagesa’”, que ho van convertir en “un dels compositors més sol·licitats”, ha detallat Olmos.

Igualment, la Guerra Civil Espanyola es “va interposar en la seua progressió”, com anteriorment va ocórrer amb la lesió. En les conclusions de la seua tesi, Olmos ha assenyalat que fins a “tretzes voltes” va arribar a “reorientar” la seua carrera.

Magenti va iniciar una nova etapa com a professor catedràtic del Conservatori de València, “però sense abandonar la composició”. Aquest investigador ha assegurat que el compositor de la Ribera “torna a encertar” amb l’experimentació d’altres gèneres lírics diferents a la sarsuela.

Igualment, quant al gènere simfònic, “la suite Estampes Mediterrànies es converteix en tot un referent de la música magentina, obra que en la seua versió per a banda contínua programant-se i interpretant-se en l’actualitat”, ha assegurat Olmos.
Una tesi doctoral defensada en la UCV estudia la vida i obra del compositor valencià Leopoldo Magenti Chelvi
Per l’historiador Manuel Olmos, obté “cum laude”
Aquest investigador enquadra a Leopoldo Magenti “dins dels músics postrománticos, una música neoclàssica, amb algunes pinzellades impressionistes, en el sentit de fer ús de llenguatges o solucions compositives del passat, però amb una visió actualitzada dins dels estàndards més acceptats pel gran públic de la seua època”.

Olmos, en la seua investigació, també ha estudiat el treball de Magenti com a cronista musical en el periòdic “La Veu Valenciana” i ha interpretat aquesta labor “dins del context d’altres grans crítics musicals valencians del moment”.

Presentació de la reina de les festes

Jueves, 14 de Junio de 2012

Las Provincias

Alberic presentarà dissabte que ve a la reina de la fira i festes de Sant Joan i Sant Pere 2012. L’encarregada de representar a la localitat durant les festes d’enguany serà Janet Muñoz Perona. L’acte de presentació de la reina i la seua cort d’honor serà a les onze de la nit en la plaça de la Constitució del municipi.

Alberic i Els Corts homenatgen aquest divendres a Antonio Lloret

Jueves, 7 de Junio de 2012

Va ser diputat en la Constitució de 1812
Diariocritico - Las Provincias - Levante EMV

L’Ajuntament d’Alberic (València) i les Corts Valencianes realitzaran aquest divendres un acte homenatge al diputat d’Alberic, Antonio Lloret Martí, que va participar fa ara 200 anys en les Corts de Cadis que van elaborar la Constitució de 1812.

L’acte institucional se celebrarà en el saló de plens de l’Ajuntament on tindrà lloc la descobriment d’una placa commemorativa del bicentenari de la constitució de 1812 en record del diputat alberiqueny Antoni Lloret i Martí.

Posteriorment, es lliuraran exemplars traduïts i s’imposaran escarapeles commemoratives als membres de la Corporació Municipal i representants de la societat civil d’Alberic, segons ha informat les Corts Valencianes en un comunicat.

A continuació, a les 12.00 hores, en l’Avinguda dels Corts Valencianes s’inaugurarà la placa corresponent al canvi de denominació de l’antiga avinguda de l’Estació per Avinguda dels Corts Valencianes.

Finalment, a les 12.30 hores, en el saló de plens de l’Ajuntament, se celebrarà una conferència a càrrec del secretari del Consell Valencià de Cultura (CVC), Jesús Huguet Pascual.

Aquesta és una de les diverses activitats que les Corts Valencines està realitzant amb motiu de la commemoració del bicentenari de la promulgació de la Constitució de 1812.

Alberic puja un 20% el seu pressupost de 2012 en incloure el cànon de l’aigua

Sábado, 2 de Junio de 2012

Las Provincias - A. TALAVERA laribera@lasprovincias.es | ALBERIC.
L’Ajuntament d’Alberic ha aprovat el seu pressupost per a 2012, una de les prioritats des de l’arribada al poder del nou equip de govern (PP i Coalició Valenciana). Així, amb els vots a favor dels seus representants i en contra de l’oposició s’ha xifrat en 8,7 milions d’euros, un 20% més aproximadament que l’anterior que superava els sis milions d’euros.
Una pujada que contrasta amb la situació de molts consistoris que han reduït dràsticament els comptes municipals però que es justifica amb la inclusió d’1.750.000 euros del cànon per l’aigua potable que s’està licitant i que durant l’anterior legislatura no s’ingressava. A més, de l’increment de l’IBI aprovat per Reial decret, «s’han organitzat algunes ordenances i s’han recalculat partides per a poder fer front a aquests comptes», ha explicat l’alcalde d’Alberic, Toño Carratalá.
Els apartats que s’han vist afectats per les retallades són el de Festes que s’ha disminuït en un 60%, passant de 240.000 a 106.000 euros (dels quals 36.000 són pendents de les festes de l’any passat), o la partida destina a actes protocol·laris.
Per contra, les ajudes socials i les subvencions a les associacions municipals s’han mantingut i s’ha incrementat el corresponent a l’ocupació. Així, s’engegarà un pla d’ocupació per a contractar a 95 persones del sector agrari gràcies a una ajuda del Servef de 132.000 euros i l’Ajuntament destinarà uns 140.000 euros de fons propis per a altres dos plans que afavorisquen l’ocupació i reduïsquen la desocupació en el municipi, la principal preocupació dels veïns en l’actualitat.
«Aquest és un pressupost que pot donar esperança i els veïns poden estar orgullosos perquè recuperarem l’estabilitat econòmica sense carregar-los a ells», ha declarat l’alcalde d’Alberic.
Alberic estava funcionant amb els comptes prorrogats des de 2010 i la pujada del pressupost també es deu a la necessitat de fer front al dèficit de més de dos milions que arrossega aquest Consistori.

L’operació antidroga es va iniciar després de conèixer la compra d’un terreny

Viernes, 1 de Junio de 2012

Las Provincias - REDACCIÓ | ALZIRA.
La compra d’un terreny de grans dimensions per part d’un dels implicats va ser la dada final perquè la Guàrdia Civil desenvolupara un gran desplegament en diverses localitats de la Ribera Alta per a desmantellar una xarxa que venia droga. Aquesta dada va ser un dels molts que han vingut recopilant al llarg d’una investigació que portava diversos mesos en marxa i que es va concretar el dimecres.
Al voltant de les sis del matí va començar una operació a Tous, Alberic i una altra població de la Ribera Alta amb la presència d’al voltant de 50 agents, la qual cosa va generar gran sorpresa en els municipis.
La localitat de Tous va ser la que major nombre d’agents i de detinguts va registrar. No en va, quatre persones, tres homes, dos d’ells germans, i una dona, casada amb un dels germans, van ser detingudes per un presumpte delicte de tràfic d’estupefaents que tenia connexions amb Mallorca.
A Alberic també es va detenir a una altra persona implicada amb aquest cas.
En els registres realitzats en les localitats de la comarca de la Ribera es van confiscar de dos quilos de cocaïna i d’unes altres substancies estupefaents a més d’una gran quantitat de diners en metàl·lic.
L’operació va sorprendre sobretot als veïns de Tous els qui, ahir, encara comentaven l’ocorregut durant tot el matí: «Va ser bastant espectacular, semblava una pel·lícula, avui (per ahir) està tot molt més tranquil, però el dimecres em vaig espantar al principi perquè creia que havia passat alguna cosa greu», va explicar una veïna.